14 Ιουνίου, 2024

Για Μια Καλύτερη Ζωή

Δασαρχείο Πεντέλης: Εν μέσω αντιδράσεων πήρε πίσω την απόφαση εξόντωσης αγριογούρουνων

Ανέστειλε τελικά το δασαρχείο Πεντέλης τη δράση εξόντωσης αγριόχοιρων που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 31 Αυγούστου στους δήμους Διονύσου και Κηφισιάς.

Με σχετικό έγγραφό του, δηλώνει πως «θα επανεξετάσει την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου για την αποτροπή διέλευσης ή παραμονής αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών σε κατοικημένες περιοχές και πλησίον του οδικού δικτύου, καθόσον από την έκταση που θα λάμβανε χώρα η δράση την 31-8-21, μεταφέρεται πληθυσμός σε αυτές. Στην παρούσα χρονική περίοδο θα εντατικοποιηθεί το μέτρο της παγίδευσης των αγριόχοιρων εντός του οικιστικού ιστού σε κλωβούς και απελευθέρωσής των στο περιβάλλον από όπου προήλθαν, μέτρο που ούτως η άλλως είναι σε εξέλιξη και έχει υλοποιηθεί στο παρελθόν».

Σύμφωνα με το δασαρχείο Πεντέλης, οι δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου «παρακαλούνται να εντατικοποιήσουν τα συνοδευτικά μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων και για την αποτελεσματική προστασία τόσο του κοινωνικού συνόλου όσο και των τετράποδων επισκεπτών».

Ο δήμος Διονύσου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή στάσης του δασαρχείου, σε συνέχεια της αρχικής διαμαρτυρίας του, αλλά και των αντιδράσεων φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών, που προκάλεσε την ξεκάθαρη, όπως αναφέρει, τοποθέτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, σύμφωνα με την οποία αποτρέπεται το ενδεχόμενο θανάτωσης αθώων ζώων.

«Είναι προφανές ότι μια τέτοια αποτρόπαια πράξη κανείς νοήμων πολίτης δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί και γι’ αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» τόνισε η δημοτική Αρχή.

Περιφέρεια Αττικής: Μετακίνηση των αγριόχοιρων, όχι θανάτωσή τους

Με αφορμή δημοσιεύματα που της αποδίδουν την παρότρυνση του δασαρχείου Πεντέλης για εξολόθρευση του πλεονάζοντος πληθυσμού των αγριόχοιρων από τους  Κυνηγετικούς Συλλόγους, η Περιφέρεια Αττικής διευκρινίζει ότι τα δασαρχεία  δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως σημειώνει, «μέχρι πρότινος ανήκαν στην Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών, επί πολλές δεκαετίες, ενώ από τον Αύγουστο με νομοθετική ρύθμιση εντάχθηκαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οποιαδήποτε σύγχυση με τις αποφάσεις αυτές, που αποδίδουν στην Περιφέρεια Αττικής εντολή για μαζική εκτέλεση των άγριων ζώων είναι λανθασμένη.

Αντίθετα, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως υπέρ της διάσωσης της ήμερης και άγριας πανίδας στον τόπο μας και της προστασίας των πληθυσμών των ζώων, τόσο των ζώων συντροφιάς, όσο και των άγριων ζώων, και καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες με πρωτοβουλίες και δράσεις της προς αυτή την κατεύθυνση, σε πνεύμα σύμπνοιας και με τους φιλοζωικούς συλλόγους με τους οποίους συνεργάζεται άριστα» αναφέρει η περιφερειακή Αρχή.

Σε ό,τι αφορά την ηθική και το πλαίσιο της κυνηγετικής δραστηριότητας, η Περιφέρεια Αττικής δηλώνει πως αναγνωρίζει ως συμμάχους της τους Έλληνες κυνηγούς, τους Κυνηγετικούς Συλλόγους, αλλά και τις φιλοζωικές οργανώσεις, ως προς τον στόχο της περιβαλλοντικής προστασίας και τη διάσωση της πανίδας, που τόσο ακραία πλήττεται από την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές, πάντα βάσει του νομοθετικού πλαισίου.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα που έχει ανακύψει με την αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος αριθμού των αγριόχοιρων, που κάνουν την εμφάνιση τους σε περιοχές, κυρίως της Ανατολικής Αττικής, η θέση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής «έχει εξαρχής ευθυγραμμισθεί με την τοποθέτηση του δήμου Διονύσου, υπέρ των εναλλακτικών μεθόδων μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων, όπως η μετακίνησή τους και η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος του Πεντελικού όρους και ενάντια στη θανάτωση των ανυπεράσπιστων ζώων».

Οι αντιδράσεις που προηγήθηκαν

Η δράση που είχε προγραμματίσει το δασαρχείο Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που έχει επιφέρει την είσοδό τους ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, είχε εξ αρχής βρει αντίθετους τους δύο δήμους, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους διαχώρισαν τη θέση τους.

«Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του δασαρχείου Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου, ο δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε κάθε δράση που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων» είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή ο δήμος Διονύσου, προσθέτοντας πως «δεν επικροτεί σε καμία περίπτωση την πρακτική και “δράση” που έχει προγραμματιστεί, η οποία απλώς μας κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο δασαρχείο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση».

Ο δήμος Διονύσου σημείωνε πως «έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη φυσική καταστροφή “Μήδεια” και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς. Η άγρια πανίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα τα ζώα έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία». Γι’ αυτό τον λόγο καλούσε το δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων.

Ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, δήλωνε πως, σε συνεργασία με την ειδική σύμβουλο Φιλοζωίας, Μαρία Αντωνοπούλου-Πρίντζου, και τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο, Γιάννη Τσουδερό, θα ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για την ακύρωση της απόφασης του δασαρχείου και την αντικατάστασή της από μία άλλη δράση, που δεν θα προβλέπει σε καμία περίπτωση τη θανάτωση ζώων. Επίσης, ανέφερε ότι ο δήμος Διονύσου, για την προστασία των διερχόμενων οδηγών από τη διέλευση αγριόχοιρων, έγκαιρα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση από τις 13 Νοεμβρίου 2019, ενώ ολοκληρώνεται σύντομα η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε διάφορα κεντρικά σημεία-περάσματα αγριόχοιρων στον δήμο».

Από την πλευρά του, ο δήμος Πεντέλης είχε τονίσει πως «στον δήμο Πεντέλης απαγορεύεται το κυνήγι εδώ και πολλά χρόνια και δεν υπάρχει καμία πρόθεση επαναφοράς του.

Ο δήμος Πεντέλης δεν έχει καμία ανάμειξη στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης του δασαρχείου, ούτε υπήρξε αποδέκτης της, ούτε καν με τη μορφή της κοινοποίησης. Η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας, της χλωρίδας και της πανίδας του Πεντελικού όρους είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη».

ΠΗΓΉ naftemporiki.gr

 

RSS
Follow by Email
Facebook20
Twitter20
YouTube